Clos d'Agon

Dia Mundial de l'Enoturisme
El vi i la seva cultura

Des de fa més de dotze anys, la Red Europea de las Ciudades del Vino (Recevin) va establir el segon cap de setmana de novembre com a Dia Mundial de l’Enoturisme amb l’objectiu de potenciar el turisme del vi i promocionar les regions vinícoles com a generadores de riquesa econòmica, cultural i patrimonial d’uns territoris que, principalment, son de caràcter rural. Aquesta iniciativa va començar per anomenar-se Dia Europeu de l’Enoturisme i passar, posteriorment, a ser-ne Dia Mundial. A aquesta proposta també s’hi va sumar l’Associació Espanyola de Ciutats del Vi (Acevin). Es una celebració de caràcter internacional on els països europeus o sud-americans, que tenen amplies extensions de vinyes o de producció vinícola, son els que generen la major part de propostes i programes vinculats a un Enoturisme adaptat a cada territori.

 

Durant la setmana en curs, es preparen diferents activitats per potenciar les Rutes del Vi. A l’estat espanyol, actualment, aquestes rutes compten amb 31 destinacions repartides per tota la geografia nacional tot i que les preferències, especialment de turistes i visitants, es centren majoritàriament a Catalunya, La Rioja o Castilla-La Mancha/Ribera del Duero. Aquestes 31 destinacions que actualment formen part de les Rutes del Vi han anat adaptant les seves propostes a la realitat territorial i de la demanda de cada una d’elles. La varietat de les propostes que integren aquestes Rutes del Vi a tota la geografia nacional fan possible apropar-se a qualsevol d’elles per poder gaudir d’una gran experiència entorn a la cultura del vi.

 

El turisme enològic continua creixent al nostre país i el seu impacte a tot l’estat espanyol ja supera els 85 milions d’euros. Son unes dades que inclouen, tant sols, les visites a cellers i museus del vi que han estat analitzats per l’Observatori Turístic de les Rutes del Vi.

 

En aquest sentit, Catalunya lidera, amb el 45%, les reserves d’aquest tipus de turisme i amb un interès creixent

 

A Catalunya, el vi i el cava formen part de la seva història, ja que cada copa conserva una petita part del seu passat. L’enoturisme a Catalunya es molt més que fer una degustació i cata de vins, ja que es vol gaudir de l’experiència d’assaborir la qualitat dels seus vins o caves al costat de la vinya, fer nit a un celler o compartir activitats vinculades a la cultura del vi. L’enoturisme, a Catalunya, també permet conèixer el patrimoni arquitectònic i cultural del país. Destaquen les “catedrals del vi”, cellers dissenyats per alguns dels artistes més rellevants del modernisme.

 

Es a la tardor quan sovintegen més les escapades per fer les Rutes del Vi per Catalunya, ja que es en aquesta temporada quan es converteixen en experiències úniques tant per conèixer amb detall tot el procés de la verema com les activitats en un entorn de natura que permeten gaudir de totes les varietats cromàtiques que porten les vinyes a la temporada de tardor.

 

A Catalunya hi ha 12 Denominacions d’Origen (11 corresponen a vi i una de cava). Totes elles tenen marcada una personalitat pròpia influenciades tant pel clima com pel paisatge de cada zona. Aquestes rutes combinen la cultura del vi amb l’art, l’arquitectura i la gastronomia de cada territori i permeten gaudir del maridatge de la gastronomia local amb els diferents vins i caves que s’hi produeixen. Hi ha més de 300 bodegues a Catalunya que obren les seves portes als visitants i preparen tot tipus d’activitats i propostes per gaudir de l’entorn del vi. I es que la cultura del vi està present a tot l’arc mediterrani on Catalunya es una de les zones vinícoles més importants.

 

Rutes del Vi a Catalunya. Propostes i activitats:

 

  • Penedès:Seguir l’aroma de la terra, descobrir els racons, la vida rural, el paisatge, la gent, les tradicions i la gastronomia d’una terra plena de sabors i sensacions inoblidables. La ruta permet el contacte directe amb cellers, restaurants, enoteques, centres divulgatius com l’Aula de la Vinya i el Vi i el VINSEUM – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, ubicats entre vinyes i finques on s’elabora vi i cava.

 

  • Pla de Bages i Alella:Més enllà del Penedès, hi ha altres àrees de tradició vitivinícola, com la DO Pla de Bages, que en els darrers anys ha rebut premis internacionals. Hi ha cellers que ofereixen visites, com el Celler Cooperatiu d’Artés, el Masies d’Avinyó o el de Jaume Andreu. La seu del Consell Regulador de la DO és la Casa de la Culla, a Manresa, una masia on es fan cursos de tast. Al Maresme hi ha la DO Alella, la denominació amb l’extensió més petita de Catalunya.

 

  • Priorati Montsant: LaO. Priorat i la DO Montsant són cada cop més conegudes pels enòlegs. En la DO Montsant, és recomanable el celler de Capçanes, on s’elabora vi caixer seguint normes de la comunitat jueva.

 

  • Conca de Barberà, Terra Alta i Tarragona:Les DO Conca de BarberàTerra Alta i Tarragona ocupen un extens territori. Es poden fer visites als cellers modernistes de Cèsar Martinell. A la Conca de Barberà, diverses cooperatives del segle passat tenen cellers d’aquestes característiques. A la DO Tarragona, hi ha el Muller de Reus o el Tous Andreu, a Santes Creus. També el Celler de Nulles i el Museu del Vi de la Granja Montalà. De la DO Terra Alta destaca el celler modernista de Martinell, de qui també és la cooperativa “Catedral del vi”.

 

  • Costers del Segre:La denominació comprèn tot Lleida i es divideix en sis subzones. Hi ha un gran ventall de cellers, com Castell del Remei o Raimat, on hi destaca la festa de la verema.

 

  • Empordà-Costa Brava:La DO Empordà-Costa Brava se centralitzava a Empúries, per herència dels grecs. Ara hi ha cellers de gran tradició, com ara Castell de Perelada.

 

  • BusXperience.– Un programa d’experiències enoturistiques per gaudir de manera individual, en grup compartit o en els tours privats del #VipXperience, una nova definició de la personalització i exclusivitat dels programes enoturístics. Una proposta que ha ajuntat el privilegi del transport de luxe amb una experiència preparada per gaudir-la de manera privada.

 

Si alguna cosa defineix a Catalunya son les seves vinyes que conformen el seu paisatge i que han convertit aquesta destinació turística en un punt de referència vinícola conegut arreu del mon.

Desplaçat dalt de tot