Turisme d’esquí. Un dels atractius turístics a l’hivern

Els esports de neu es consoliden com un dels principals atractius i amb infinitat de fórmules per divertir-se.

 

El sistema muntanyós dels Pirineus, concentra el 61,2% dels visitants a les estacions d’esquí. La temporada 2021-2022 va començar amb bones expectatives després de les primeres nevades de principi de desembre. Després d’un període nadalenc amb temps molt variable en què no estaven en funcionament el 100% de totes les pistes i remuntadors disponibles per manca de neu, aquest mes de gener s’han generat bones expectatives per les previsions de noves nevades i que han de servir per recuperar el nivell de visitants i practicants d’abans de la pandèmia.

 

El turisme d´esquí s´ha convertit en un dels principals recursos per a la temporada d´hivern i és especialment significatiu al Pirineu Girona que compta amb cinc estacions d´esquí que ofereixen més de 200 quilòmetres de pistes i amb unes instal·lacions i equipaments de primer nivell . Esquí alpí, raquetes de neu, esquí nòrdic, trineus… son moltes de les activitats a practicar. Per situació, tradició, condicions i serveis, el Ripollès i la Cerdanya ofereixen un ventall enorme de possibilitats, i es converteixen en territori d’actuació natural per a tots aquells que tenen ganes de treure el màxim rendiment a la neu i a aquest esport. Són estacions d´esquí molt familiars i treballen per vincular d’una manera natural la pràctica de l´esquí amb l´esport i l´oci. La seva oferta d’activitats és tan extensa que faran falta dies per poder-les gaudir totes. La Molina, Masella, Vallter 2000 i Vall de Núria són la referència pel que fa a l’esquí alpí, i Guils Fontanera és l’estació predilecta per als amants de l’esquí de fons i les raquetes. Les cinc estacions han esdevingut un referent, especialment per la qualitat de les seves instal·lacions i serveis. A més, la connexió entre La Molina i Masella, amb més de 135 quilòmetres de pistes, configura el domini esquiable més important dels Pirineus, mentre que Vallter 2000 i la Vall de Núria són el paradigma d’unes estacions d’esquí familiars, que conjuguen la perfecció l’atenció als seus usuaris amb una acurada preparació de les seves pistes i de les activitats complementàries. I Guils Fontanera, per part seva, està molt ben valorada pels esquiadors, que saben apreciar l’excepcionalitat d’un espai natural únic, i que permet gaudir de la neu d’una altra manera, amb més contacte amb la natura i amb un ritme més pausat.

 

I és que les estacions d´esquí del Pirineu de Girona, gràcies a la seva proximitat a la Costa Brava, gaudeixen d´un clima temperat i un cel majoritàriament clar i assolellat, una circumstància que les fa úniques a Europa i constitueixen un autèntic valor afegit per una pràctica de l’esquí d’allò més confortable, i ara també amb totes les mesures de seguretat necessàries perquè aquest hivern es pugui respirar naturalesa de manera segura.

 

Per la seva singularitat i facilitat d’accés les estacions d’esquí de Girona també són escenari de competicions d’àmbit internacional, com a campionats del món d’esquí, i són centre d’entrenament de molts esportistes que troben en aquesta serralada el lloc ideal per preparar millors condicions les exigents carreres del calendari competitiu.

 

Més d’un segle d’història i el futur a les seves mans

 

A principis del segle XX l’esquí es convertia en una nova activitat lúdica i esportiva, i La Molina ha estat una de les grans protagonistes d’aquests cent anys. Aquesta estació d’esquí és la degana de l’Estat. I darrere hi han vingut les altres estacions de Girona, que sempre han treballat per innovar i millorar els serveis que ofereixen, i per aportar al turisme de muntanya un valor afegit. Avui en dia, les estacions d’esquí del Pirineu de Girona tenen unes modernes aplicacions mòbils que permeten als usuaris estar al dia i anar ben informats de tot el que es pot fer, que no és poca cosa. I ja no parlem només de la informació meteorològica i de l’estat de les pistes, sinó de les possibilitats de diversió infinites que hi ha a les diferents estacions d’esquí del Pirineu gironí.

 

Forfets digitals per evitar aglomeracions

 

Una de les noves mesures implementades des de la temporada anterior, i que està tenint molt bona acollida entre els usuaris, és l’habilitació de sistemes digitals i de dispositius mòbils per reservar i comprar forfets i altres serveis per agilitzar tràmits i reduir les cues. A més, totes les mesures de seguretat i protocols es poden consultar prèviament a les webs oficials de les estacions d’esquí del Pirineu de Girona, les xarxes socials, els cartells i les pantalles informatives o als mateixos mapes de les estacions.

 

En general, tota la serralada dels Pirineus catalans disposen d’una àmplia oferta d’activitats aptes per a tots els públics i totes les estacions de l’any. Les diferents propostes tenen una notorietat i proximitat amb la natura i l’arquitectura, ja que es pot gaudir dels espais naturals i de l’arquitectura romànica, termalisme i gastronomia tradicional i adaptada a cada temporalitat, encara que és a l’hivern quan es produeix una concentració més gran de visitants i esportistes que volen gaudir del turisme de neu i la pràctica de l’esquí.

 

La gran biodiversitat del paisatge català aconsegueix estirar la temporada turística des de la pràctica d’esports d’hivern, especialment esquí en totes les seves variables, i activitats per a la resta de l’any que permeten practicar Rafting, navegació tant a prop de mar com als rius, descens de barrancs, vols en ala delta o globus aerostàtics i escalada, per citar-ne algunes. Catalunya s’ha convertit en una destinació privilegiada per a la pràctica del turisme de natura i de l’ecoturisme, una altra activitat que permet endinsar-se a qualsevol de les dues reserves de la biosfera de què disposa el territori (Terres de l’Ebre i el Montseny).

 

A Catalunya hi ha diferents entitats i associacions que promouen activitats de natura. Recentment la marxa nòrdica ha adquirit una gran notorietat per l’augment de practicants que ha tingut aquests darrers anys. Hi ha diferents empreses i organismes que porten a terme activitats de lleure i de millora de la tècnica per poder practicar la marxa nòrdica (nordic walking). Aquesta activitat esportiva la varen iniciar els esquiadors finesos que utilitzaven la tècnica de l’esquí de fons, i que posaven en pràctica a l’estiu per entrenar i poder arribar en millor forma a la temporada d’hivern. Aquesta activitat està reconeguda com un dels esports més beneficiosos per a la salut. La seva principal funció es la de caminar. Incorpora uns bastons dissenyats especialment per a la impulsió que ajuden a caminar amb més velocitat activant gairebé el 90% de la musculatura corporal. Com que la tècnica es molt important per treure’n tot el rendiment, tant de l’activitat com dels beneficis per a la salut, es necessari practicar prèviament amb algunes classes o jornades tècniques en que un instructor o tècnic qualificat i acreditat aporti els coneixements necessaris.

 

A banda, s’organitzen diferents activitats i sortides que permeten gaudir plenament de la marxa nòrdica. Entre elles, destaca Bendhora que disposen d’un programa d’activitats cada temporada, juntament amb sessions de pràctica i aprenentatge o jornades de competició.

 

A l’any 2000 ja es va crear a Finlàndia la International Nordic Walking Federation. A l’estat espanyol, al 2005 es va inscriure la primera entitat, amb seu a Catalunya, que es va enregistrar  amb el nom de Associacio Esportiva Nordic Walking Catalunya, actualment amb seu a Esplugues de Llobregat.

 

Ciclisme, esports nàutics, senderisme, rutes a cavall o vols en globus son altres propostes de turisme actiu i en contacte amb la natura.

 

A través de EBusinessCars es pot complementar aquesta proposta d’activitats amb un transport de qualitat, personalitzat i a mida per compartir aquests programes esportius, d’oci o de negoci ja siguin en grup o en família.

 

Desplaçat dalt de tot