llums nadal busxperience barcelona

Nadal. Tradició i gastronomia

L’ ESPERIT NADALENC és UNIVERSAL.

Nadal, en el món occidental, és una festa d’origen religiós que se celebra el 25 de desembre i commemora el naixement de Jesucrist. L’origen d’aquesta celebració, però, prové del món pagà, ja que coincideix amb el solstici d’hivern en què el dia comença a allargar-se de nou. Cada país té les seves pròpies tradicions que de vegades tenen un gran contingut religiós i d’altres representen el culte a la natura.

 

A Catalunya i Barcelona segur que us sorprenen tot un seguit de ritus i costums diferents i únics. El tret de sortida de les celebracions el dona l’encesa dels llums de Nadal. 

 

El Nadal és una celebració que, a Catalunya, es viu en família i al voltant d’una taula plena de plats tradicionals. En un territori amb tanta diversitat de productes de qualitat, no deixa de sorprendre que el consens sobre el menú d’aquestes festes sigui tan gran. Els caldos contundents, la cuina de l’aviram, les amanides amb verdures de temporada i les torronades no hi poden faltar.

 

Hi ha tres jornades especials a celebrar, on la gastronomia te un paper destacat:

 

Sopar de la Nit de Nadal. A Catalunya, el sopar de la vigília de Nadal és, tradicionalment, molt moderat. Una sopa de pollastre o de peix és el preàmbul perfecte a les tapes fredes que vénen després. És moment de degustar els embotits d’Osona, els formatges de muntanya i el paté de La Llacuna, les anxoves i el marisc bullit. Acompanyat de grans llesques de pa de pagès torrades al forn, allioli de codony i olives del país, no hi ha àpat més senzill de preparar. 

 

Dinar de Nadal. La tradició marca que, de primer es tradició una escudella amb galets i pilota. Després, la plata de carn d’olla, verdures i cigrons ben cuits. A moltes cases, la celebració continua amb un gall negre del Penedès o un capó Pota Blava del Prat de Llobregat farcit a la catalana a base de botifarra, cansalada viada, prunes seques i pinyons. Per postres, neules i torrons fets artesanalment al Maresme. I tot ben regat amb vins i caves de qualsevol de les cinc denominacions d’origen hi ha a Catalunya.

 

Dinar de Sant Esteve. L’àpat principal d’aquesta celebració tan catalana demostra un principi que coneixen molt bé cuiners de tot el món, ja que els millors plats d’aquesta jornada neixen de les restes reposades dels àpats anteriors. Els canelons que se serveixen a totes les cases per Sant Esteve, fets amb la carn sobrera de l’escudella, tenen un sabor deliciós. Molts cuiners afegeixen al farcit unes tòfones del Berguedà i aconsegueixen que els canelons es converteixin en les estrelles d’un dinar que continua, tradicionalment, amb un bon peix al forn.

 

També es una tradició pre-nadalenca, fer una visita a bodegues i cellers productors de vins i escumosos. A banda de poder conèixer la fabricació artesanal dels vins escumosos que han d’acompanyar i maridar amb el menú d’aquestes festes, s’aprofita per fer-ne la compra. A través del programa VipXperience, també es pot gaudir d’experiències enoturístiques privades i personalitzades.

 

VipXperience  es la nova definició de l’exclusivitat i personalització d’un tour privat. Una proposta que uneix el privilegi d’un transport de luxe amb una experiència exclusiva preparada per gaudir en parella, família o amics i de manera privada.

 

  • Gramona.- Una visita per descobrir la singularitat d’aquesta bodega
  • Llopart.- Tradició familiar. L’expressió de l’essència de la terra.
  • Can Bas / Pere Ventura.- Puresa mediterrània. La combinació perfecte. Família, història, vi i gastronomia.
  • Recaredo. – Artesans de la terra. L’excel·lència de l’artesania.

Es tracta dels Wine Tours més exclusius per conèixer la cultura del vi i dels escumosos en la seva màxima expressió. Un tour privat per la regió de el Penedès que ofereix una experiència inoblidable per a poder gaudir de la tradició, història i la degustació dels vins i escumosos més prestigiosos.

 

Desplaçat dalt de tot