Art, cultura i maridatge dels
caves i vins escumosos

S’entén per maridatge la unió, analogia o conformitat amb què algunes coses s’enllacen o es corresponen entre elles mateixes. En el cas dels vins a la gastronomia, es tracta de casar un aliment amb un tipus de vi determinat, de manera que la combinació resultant destaqui les propietats i les exquisideses d’ambdós productes.

 

El maridatge és l´art de combinar harmònicament aliments i begudes. D’una banda, es busca l’equilibri de sabors entre tots dos productes i, alhora, crear noves sensacions. En el maridatge amb cava i vins escumosos, la textura i el sabor de cada aliment, i de cada escumós, reaccionen de manera diferent en barrejar-se. Trobar aquesta combinació adequada farà que l’experiència sigui molt més agradable i permet descobrir els secrets del vi i el cava i tot el procés d’elaboració, amb tècniques sostenibles i de cultiu ecològic.

 

Abans d’adquirir un vi escumós, és important saber quin encaixarà millor amb cada tipus d’aliment. El vi escumós triat ha d’aconseguir realçar i complementar el plat que degustarem.

 

Varietats de raïm per a l’elaboració de caves i vins escumosos

 

Tot i que el xarel·lo, macabeu i parellada és una combinació rellevant en l’elaboració de molts caves, els diferents cellers sempre han estat oberts tant a la innovació com a la utilització i barreja d’altres varietats.

 

La combinació de les varietats origina sabors i aromes únics per a cada producte. Al tast es descobreixen les característiques i se n’identifiquen les particularitats.

 

  • Chardonnay. – Una varietat que aporta frescor proporcionada per les aromes de fruites tropicals. La seva acidesa es troba equilibrada amb un punt de dolçor i aquests aromes més exòtics.
  • Macabeu. – Una varietat amb un bon equilibri entre sucre i acidesa i en què es noten les aromes afruitades i suaus.
  • Parellada. – Varietat amb aromes més delicades i florals. També aporten frescor i una lleugera acidesa.
  • Pinot noir. – És una varietat molt especial. Les bombolles pugen fins a dalt i formen la famosa corona d’escuma. D’aromes fines. Subtils, però agradables.
  • Picapoll. – Una varietat autòctona i principalment cultivada a la zona del Pla de Bages. El raïm és de petit i ovalat i de maduració tardana. És d’aroma fresca, àcid i profund. Destaquen notes de cítrics, pinya americana i pinya fresca.
  • Xarel·lo. – Es verema més verda quan volem vi base per fer cava, per aconseguir un equilibri afruitat.

 

 

 

 

Detalls de la DO CAVA segons la criança.

Per elaborar el cava segons el mètode tradicional calen, com a mínim, nou mesos d’envelliment. La D.O. Cava estableix una sèrie de categories en funció del temps de criança:

 

Els caves amb un període de criança entre 9 i 18 mesos.

Els caves amb un període de criança de més de 18 mesos. Dins aquesta mateixa categoria trobem els Reserva, de 18 a 30 mesos de criança, i els Gran Reserva, amb un mínim de 30 mesos de criança.

 

Tipus de cava

 

La D.O. Cava estableix diferents tipologies segons el sucre afegit:

 

  • Els caves brut nature, sense sucre afegit.
  • Els caves brut, amb un màxim de 12 g/l.
  • Els caves secs, entre 17 i 30 grams de sucre per litre.
  • Els caves dolços, que contenen més de 50 g/l.

 

Processos per tenir en compte per servir bé un cava o vi escumós.

 

Temperatura adequada. – No servir el cava massa fred, sobretot els de reserva i gran reserva, ja que perdrien les propietats organolèptiques i, en el moment d’assaborir-los, no es gaudiria de les subtileses aromàtiques. Per refredar correctament un cava es recomana posar-lo a la nevera 24 hores abans de servir-lo. No s’hauria de posar mai al congelador. Quan arriba el moment de servir, seria molt útil disposar d’una glaçonera per evitar canvis sobtats de temperatura.

 

Recomanacions per assaborir els vins escumosos

 

Podem començar amb un examen visual. Es tractaria d’analitzar el cava a través de la bombolla i el color.

 

Els caves i escumosos que tenen una bombolla integrada d’un llarg període de criança, és a dir, una bombolla fina que es crea de forma natural. El color de cada cava o vi escumós serà únic i especial. Els caves que tenen un cupatge amb xarel·lo i chardonnay solen presentar tons de groc pàl·lid amb reflexos verdosos.

 

Una altra manera d’assaborir el producte és amb un examen olfactiu. Generalment, per a iniciats, sol ser important provar diverses vegades, ja que els sentits s’han d’acostumar i discernir entre tots els estímuls que reben i començar a reconèixer les notes varietals de cada producte o marca. Si el cava és de criança llarga, es poden trobar les aromes dels llevats i de torrats que ens dona la fermentació i el seu temps de criança. Les aromes d’un bon cava són subtils, fins i lleugers. Integrats entre ells.

 

El moment decisiu és quan arribem a l´examen gustatiu. El moment de tastar el cava o el vi escumós. Poden tenir aromes i sabors singulars, però aquests han d’estar integrats i equilibrats entre acidesa, dolçor i alcohol o entre frescor i cos. Tots aquests elements conformen l’equilibri al producte. Per a la impressió final, hem de mantenir uns segons que el sabor del cava es quedi a la boca degustar-ho i assaborir-ho amb tranquil·litat.

 

Les claus del maridatge amb cava o vins escumosos

 

Les diferents varietats de caves i vins escumosos mariden amb tota mena de plats, ja siguin d’amanida, pasta, arrossos, peix, marisc, carns o postres. Hi ha un vi escumós per a cada plat.

 

Per exemple, els caves Brut Jove o Brut Reserva són ideals per complementar tota mena d’amanides. En canvi, el Brut Nature marida millor amb els plats de pasta i els rosats es complementen perfectament amb els arrossos.

 

El cava té una habilitat especial de potenciar la intensitat aromàtica i els sabors del marisc, sobretot si és un Brut. Per contra, per al peix és millor compartir un cava o vi escumós de Reserva o Gran Reserva.

 

I perquè unes postres harmonitzi correctament amb un vi escumós o amb un cava és possible maridar amb un tipus semi-sec. De vegades, també es prefereix fer servir un vi escumós menys dolç per crear un contrast amb les postres més àcides o amb més contingut de sucre.

 

Una altra de les grans virtuts dels vins escumosos o caves és que ens permeten jugar amb qualsevol tipus de xocolata. En aquest cas no hi ha regles ni normes, ja que l’acidesa i frescor de les bombolles ens ajudarà a netejar el paladar i que qualsevol xocolata sigui un maridatge perfecte. Podem suggerir les Flors al Marc de Cava per acabar un dinar de la manera més dolça. Una bona proposta de maridatge de vins escumosos i xocolates és la que ofereix l’experiència de Simó Coll com a fabricant, que ha aconseguit donar continuïtat els seus productes des de 1840, afegint altres productes tradicionals de sempre de Xocolates Amatller,, una marca que Simó Coll va adquirir el 1972 per evolucionar i créixer amb productes de gran valor afegit.

 

 

ARQUITECTURA, CULTURA I VI. UN ALTRE TIPUS DE MARIDATGE.

En principi, l’elaboració del vi és un art amb segles d’història, aprenentatge i evolució, sustentat a la tradició però que mira al futur. El procés d’elaboració dels vins necessita un entorn específic amb condicions idònies de llum, temperatura i humitat que garanteixin el bon desenvolupament del vi.

 

VI, CULTURA I ARQUITECTURA

El vi és part de la nostra identitat cultural i la majoria dels cellers que l’elaboren són coneguts també per la seva arquitectura espectacular, un fet que ha comportat que s’hagin convertit en un reclam turístic i de visita cultural obligada.

Actualment, a tot el territori, hi ha exemples de projectes de cellers que són arquitectura d’avantguarda o també joies del modernisme. Una autèntica conjunció entre segles de tradició i modernitat i un impressionant patrimoni històric i cultural. En aquest sentit, destaquen les Caves Codorniu a Catalunya, obra de l’arquitecte Puig i Cadafalch, i altres grans projectes arquitectònics com el dels Cellers Baigorri, ubicats a Samaniego, (Rioja alabesa) , obra de l’arquitecte Iñaki Aspiazu, o el dels Cellers Ysios, realitzada per l’arquitecte Santiago Calatrava, simplement per destacar-ne algunes

 

El plaer de menjar i beure forma part indissoluble de la història i la cultura de Catalunya i Barcelona.

 

El seu enclavament privilegiat en un entorn mediterrani permet desenvolupar activitats paral·leles i complementades amb la cultura del vi i el cava. Activitats que sublimen l’experiència enogastronòmica, ja sigui mitjançant tasts, excursions en un entorn natural, activitats culturals complementàries i d’altres propostes difícils d’oblidar. L’enoturisme és, sens dubte, un regal per als sentits de tot amant del món del vi,

 

Enoturisme per descobrir la cultura i el patrimoni

 

Propostes que et permetran conèixer l’origen, la passió i els secrets del Cava que ens permetran conèixer el patrimoni arquitectònic i cultural català a través de l’enoturisme.

 

El vi i el cava formen part de la història a Catalunya i es descobreixen amb detall a través de programes i experiències enoturístiques. Al programa VipXperience, es destaquen nombroses propostes per dur a terme de manera privada o en família.

 

Descobreix el paisatge i el patrimoni cultural a #Catalunya a través de més de 300 cellers que t’obren les portes per gaudir de l’enoturisme.

 

Desplaçat dalt de tot